ponedeljek, 27. april 2015

Samozavest

DRAGICA IN SANDRA



Vsakodnevno slišan in preslišan samostalnik, ki preži za vsakim najmanjšim vogalom še tako prepolnega mestnega vrveža ali pa spokojnega večera, kadar smo v množici ali pa sami. Tokrat smo se o samozavesti pogovarjali z Dragico.



Torej Dragica, povejte mi, kaj bi za vas pomenilo, zavedanje samega sebe – biti samozavesten?

Tole je pa kar zahteven članek, vsaj jaz ga tako vidim, ker se je v meni prižgala lučka, kako bom izpadla pred drugimi, ko bodo to brali, je to samozavest??Haha, je seveda je, še preveč samozavedanja imam, kar pomeni, da mi je mar, kaj si drugi o meni mislijo, ampak mogoče spet ne tako močno, da bi me to oviralo pri delovanju. Torej zavedanje sebe je nujno, da lahko govorimo o možni spremembi samozavesti, se pravi nadgradnji, izboljšanju. Zavedamo se je preko odnosov z drugimi, samo v ogledalu, ki mi ga ponudi drugi, lahko vidim svojo lastno podobo. Odvisno je potem od mene, koliko si jo lahko priznam in sprejmem.

Samozavesten človek je tisti, ki?

Ima uvid v svoje delovanje, ima stik s svojimi občutki, pozna svoje potrebe in želje in jih poskuša zadovoljevati. Je predvsem pristna oseba, ki ima moč videti in priznati tako svoje dobre lastnosti, kot tudi svoje napake ter ima pogum, da se sooči s svojo temno platjo in se je pripravljen spreminjati na bolje.
Samozavest je čarobni del vsakega posameznika, ki mu lahko odkriva njegovo notranje bogastvo in ga s tem popelje v odnose z drugimi, z odprtimi, zaupljivimi očmi. Samozavest človeka dvigne v težkih trenutkih, mu daje moč preživetja in ga ljubeznivo spremlja v nepredvidljivi svet samostojnosti.





Kaj menite ali obstaja povezanost med samozavestjo in samopodobo? Menite, da je možno tudi, da je nekdo zelo samozavesten, vendar ima precej nizko samopodobo. Je to možno ali ne in zakaj?

Samopodoba je le podaljšana roka samozavesti in stopata vzajemno skozi življenje posameznika. Neprestano se spogledujeta in  prigovarjata druga drugi: "v redu si", "dobro izgledaš", "rada te imam", "poglej, kako dobro si to naredila!" Včasih si tudi ne verjameta, kar pomeni, da je samozavest šibkejša. Samopodoba namreč nastaja v nas in se ponotranji v obdobju prvih treh let življenja, ko ob mami in očetu spoznavamo, kdo smo, kakšne potrebe imamo, koliko smo pomembni. Prav pomembna je čustvena uglašenost z njima in med njima ter koliko smo slišani, upoštevani in ljubljeni. Vse to nam sporoča, da se "vidimo" in doživljamo dobro, se pravi sprejeto ali pa ne in ko se tega tudi zavedamo, govorimo o naši samozavesti, ki je odvisna od naših genskih osnov, od sporočil, ki jih prejemamo od okolice in sposobnosti preoblikovanja teh informacij v nam pozitivne.

Kako človek odraža svojo samozavest v okolici in kakšni so razlogi, da to počne prav na določen način?

Človek kaže svojo samozavest s celotnim telesom, držo, govorom, obrazno mimiko, kretnjami, nastopom. Neverbalni znaki so zelo močni, vendar prav v teh lahko prepoznamo avtentičnost. Lahko so se razvili v grožnji, da bi drugi spoznali, kdo zares so in se zato pretirano izpostavljajo navzven, so samozadostni, bahaški. Pravimo jim tudi narcisistične osebnosti. Začutimo lahko, da takšna oseba ni zdravo samozavestna in da je to le obrambni način preživetja pred zelo krhko notranjostjo. Lahko se tega zaveda in ga je sram te ranljivosti, lahko pa tudi ne. Podlaga takemu vedenju so lahko primarni odnosi, relacijske travme in čustvene zlorabe.





Ali obstaja mogoče kakšna vnaprej določena lestvica, po kateri lahko prepoznamo stopnjo svoje samozavesti? V primeru, da obstaja ali menite, da bi bila v pomoč ljudem pri samozavedanju svoje lastne samozavesti in na čem še morajo delati, da dosežejo večjo samozavest?

Obstaja ogromno vprašalnikov, lestvic in načinov merjenja našega funkcioniranja, torej mišljenja, čustvovanja in vedenja ter načina vzpostavljanja medsebojnih odnosov, na podlagi katerih ugotavljajo dobro ali manj dobro ter slabo samozavest in samopodobo. Tudi znanstvene raziskave temeljijo na teh vzorcih, tako da je veliko možnosti, da ljudje sami prepoznamo, v katero stran se nagibamo. Dobimo lahko zadosten razlog in motivacijo, da se začnemo ukvarjati z našo samozavestjo. Seveda je potem naša odločitev ali bomo temu posvetili dovolj pozornosti in se soočili z možnimi posledicami, se pozanimali na kakšen način si jo lahko izboljšamo ali pa si poiskali pomoč.

Samozavest igra ključno vlogo v našem življenju na vseh področjih, predvsem pa se stopnja samozavesti odraža na kvaliteti življenja, razumevanja drugih, na svoji lastni karieri, v svoji družini in še bi lahko naštevala.



Za odgovore na zastavljena vprašanja se lepo zahvaljujem, vam bralci pa želim ogromno in vsak dan več samozavesti. Ne bojte se je, pač pa jo sprejmite za svojo prijateljico, za svojo sopotnico, ki bo z vami korakala v isto smer, vam utirala pot ter pomagala, da boste dosegli to, kar si želite, vendar brez samozavesti pač ne bo šlo, kajneda? 

Ni komentarjev:

Objavite komentar