četrtek, 7. marec 2013

Kaj so mi prinesla nova spoznanja o sebi in življenju, odkar sem stopila v terapijo?Kaj so mi prinesla nova spoznanja o sebi in življenju, odkar sem stopila v terapijo?
Kmalu bo leto naokoli, odkar sem začela obiskovati vašo terapevtsko skupino. Hodila sem redno vsak teden in nisem zamudila nobenega izleta, saj sem vedno znova težko pričakovala naša srečanja. Dobivala sem podporo in pogum, kako graditi nove temelje v bolj zrelo in odgovorno osebo, da sem začela krepiti v sebi tisti dobri del, ki bo prevladal nad slabim. Vaša avtoritativna drža pa hkrati sočuten pristop je zgradil med nama topel, zaupen odnos, kjer sem imela občutek sprejetosti in veljave, da sem vredna takšna kot sem. Vaš prijazen obraz mi je sporočal, da verjamete vame, zato sem tudi sama začela verjeti, da zmorem. Izkazalo se je, da je to eden boljših načinov zdravljenja zasvojenosti. Nisem imela težav z alkoholom, niti misli ali želje po pitju.
S poglobljenim življenjepisom sem se kar nekaj časa ukvarjala, saj sem sproti podoživljala mojo travmatično preteklost in nekatera obdobja so še vedno precej živa in boleča. Vendar mi je pomagalo, da sem ponovno videla kje se nahajam, na katerih točkah moram še delati, česa se moram naučiti, da bi imela manj težav pri premagovanju stresa in dosegla takšno trdnost, da me ne bi nikoli več zapeljalo na pot odvisnosti. Z nadaljnjim pisanjem analitičnih spisov sem spoznala kar nekaj stvari o sebi, o svojem razmišljanju, doživljanju, ki so mi odprle oči, kaj je moja prioriteta, kaj je za mene pomembno in kaj si sploh želim. Najpomembnejše spoznanje je vsekakor to, da obstaja način, ki me bo zagotovo obvaroval hrepenenja po alkoholu in to je strogo začrtana pot, ki jo nudi ta program. Sestavljen je tako, da če dosledno upoštevaš vsa področja, je pot tako gosto tlakovana z betonom, da ni več prostora za škodljive substance. Tlakovci pa so sestavljeni iz povsem zdravega materiala, ki ga ustvarjam sama s svojim delom, predvsem z vsakdanjo vsaj enourno fizično aktivnostjo, ki mi poveča pulz in preznoji telo, jutranja telovadba in sprehodi ali tek v naravi, savnanje in plavanje, pohodi v hribe vsaj dvakrat mesečno nad 2000 m, pisanje spisov in redno prihajanje na terapijo. Vse to pa seveda velja ob strogi abstinenci. Do sedaj mi je to uspevalo skoraj v celoti, izpustila sem kakšen izlet v hribe zaradi slabega vremena. Zaradi pomanjkanja časa ne telovadim vsak dan eno uro. Verjamem pa, da bom tudi to dosegla, saj se bliža pomlad in topli dnevi, ki me bodo potegnili ven na zrak in z veseljem bom tekla vsak dan. Uživam v planinskih izletih, zato tudi tu ne vidim problema, da ne bi dosegla želenega minimuma. Spoznala sem, da mi v življenju zelo veliko pomeni vsaka ura, ki jo preživim v naravi. Tam se moja duša sprosti, um pošljem na pašo in zadiham globoko sveži zrak in izdihnem vsakokrat nekaj težkih misli in občutkov, ki se nabirajo v telesu. To mi je najboljša sprostitev in umirjanje po napornem delavnem tednu. Največ mi pomeni spoznanje, da je biti trezen velikanski privilegij, kajti le na ta način doživljam moje življenje v polnosti, v vseh barvnih odtenkih, v globoki žalosti in velikem veselju. Biti trezen in se igrati z vnučki je največje darilo. Ti otročki so naši učitelji, tako igrivi in nedolžno iskreni, ko jih opazuješ s srcem, se čas ustavi in tega bogastva se ne da kupiti nikjer in ko ga enkrat prejmeš, ti ga nihče več ne more vzeti. Bogat si za večno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar