torek, 24. januar 2012

Kaj je odvisnost od alkohola?

Kadar prevladuje vzorec uporabe, kot sledi:

    * pitje večjih količin pijače, kot je oseba predvidela
    * trajna želja in večkraten poskus prenehanja pitja
    * velika poraba časa za pitje
    * pitje v trenutku, ko bi oseba morala prevzeti odgovornost (v šoli, v službi, doma
    * opustitev pomembnejših dejavnosti zaradi pitja (rekreacija)
    * nadaljevanje pitja kljub vse večjim težavam
    * povečanje tolerance
    * odtegnitveni simptomi
    * pitje zaradi ublažitve teh simptomov

2 komentarja:

  1. Znanstvene raziskave o odvisnosti pa so napeljale strokovnjake k sklepu, da je odvisnost pravzaprav bolezen, kronična bolezen, kot je sladkorna bolezen ali visok krvni tlak. Ameriška medicinska zveza je postavila mejnik pred približno štiridesetimi leti, ko je razglasila alkoholizem za bolezen, v minulem desetletju pa je tehnologija tako napredovala, da omogoča znanstvenikom natančno opazovanje možganov v iskanju vzrokov, mehanizmov in posledic odvisnosti.

    Strokovnjaki se zdaj strinjajo, da sta uporaba in zloraba alkohola ter drugih snovi oblika obnašanja, nad katero ima posameznik nadzor, medtem ko je odvisnost od teh snovi nekaj povsem drugega. Znanstveniki začenjajo razumeti, zakaj so zasvojenci pripravljeni žrtvovati vse, kar jim je pomembno družino, službo, dom v iskanju kemičnega "fiksa", pa naj bo to kozarček, črtica kokaina, še ena partija ali še ena cigareta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zasvojenost je bolezen možganov in stigma, ki se drži zasvojencev, predvsem pijancev in narkomanov, je eden od večjih problemov, s katerimi se srečujejo strokovnjaki. Javnost ni naklonjena zasvojencem, toda dejstvo je, da gre pri zasvojenosti za bolezen.

    OdgovoriIzbriši