torek, 24. januar 2012

Katere so težave, ki so posledica prekomernega in ponavljajočega se pitja?

Te nastopajo postopoma in si v bolnikovem življenju v večini primerov sledijo nekako tako: problemi v odnosih do najbližjih (družina), problemi pri izobraževanju, pravne, finančne, zdravstvene ter težave na delovnem mestu.

2 komentarja:

  1. Veliko ljudi meni, da je odvisnost preprosto pretirana uporaba alkohola ali mamil in da je zasvojenec preprosto uporabnik, ki uporablja preveč. Toda raziskave kažejo, da odvisnost, v nasprotju z zlorabo nekaterih snovi, ni stvar svobodne volje. Funkcionalno stanje spremeni v stanje prisilnega jemanja snovi ali obnašanja, torej ni več stvar volje ali morale.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bistvo odvisnosti je torej v prisilnem ponavljanju dejanj ali uživanja snovi. Človek, ki zlorablja snovi, lahko utrpi negativne posledice zaradi jemanja, tako kot odvisnik, toda na splošno lahko preneha z njihovim jemanjem in tudi bo prenehal, ko bodo te posledice postale prehude. Odvisnik pa se brez ustrezne pomoči ne more ustaviti, celo uničujočim negativnim posledicam. Ko alkoholik spije kozarček, je videti kot vsak drug, ki počne enako, vendar je to, kar se dogaja v njegovih možganih, nekaj popolnoma drugačnega. In to vodi v prisilno ponavljanje začaranega kroga.

    OdgovoriIzbriši